Kraftig hopp i forsinkelsesgebyret

Et EU-direktiv mot betalingssyndere gjør det hele 476 prosent dyrere for norske bedriftskunder å betale etter forfall. Men staten aner ikke hvordan gebyret skal innføres i praksis.

Et EU-direktiv mot betalingssyndere gjør det hele 476 prosent dyrere for norske bedriftskunder å betale etter forfall. Men staten aner ikke hvordan gebyret skal innføres i praksis.

Det er forsinkelsesrenteloven som nå er blitt EU-tilpasset. Det nye forsinkelsesgebyret kan fra nå av settes til en kronesum tilsvarende 40 euro. Summen blir lik i hele EØS-området.

Den reviderte loven tro i kraft 16. mars 2013, men Finansdepartementet har foreløpig ikke slått fast noen eksakt sum i norske kroner. Og det er heller ikke avklart nøyaktig hvilke utregninger som skal brukes i forhold til de eksisterende inkassogebyrene.

Umulig å programmere

Både Finansdepartementet, Justisdepartementet og Finanstilsynet blir svar skyldig når vi spør dem hvordan utregningene skal gjøres. Uvissheten gjør det foreløpig umulig å omprogrammere Conta Inkasso med støtte for det nye gebyret

– Det er minst fire potensielle scenarier for utregningene. Vi vil legge videre press på staten for å få klarhet rundt detaljene, sier utvikler Eivind Ravndal i Conta Systemer.

Les mer hos Firmanytt: Full forvirring om EU-purregebyr.

Det nye gebyret forfaller dagen etter forfallsdato for fakturaen. Du slipper altså å vente 14 dager før du kan kreve gebyr, slik reglene har vært hittil.

Renta opp 1 prosent

EU-tilpasningen gjør at også forsinkelsesrenta skal økes med ett prosentpoeng. Forsinkelsesrenta skal nå regnes ut på bakgrunn av Norges Banks styringsrente, med et tillegg på åtte prosentpoeng, mot sju tidligere. Ny rentesats trår i kraft 1. juli 2013.

Oppdateringen av renta vil skje automatisk i Conta Inkasso.

Inkassogebyrene avkortes

Siden du nå kan kreve et høyere gebyr tidlig i innkrevingsprosessen, er det bestemt at inkassogebyrene skal avkortes tilsvarende. Det er her usikkerheten ligger, fordi ingen har klart for seg hvordan dette skal fungere i praksis.

Tanken er at det totalt sett ikke skal bli dyrere enn før å betale for et inkassokrav som går til betalingsoppfordring eller utleggsforretning. Det blir bare mer fristende å overføre pengene så raskt som mulig.

PS: Firmanytt er vår nye nettavis for næringsdrivende. Følg med på facebook-siden vår, så holder du deg oppdatert.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få flere gode tips og nyheter på e-post.

Lag en konto og kom i gang