Så mye sparer din bedrift med egeninkasso

Norges største inkassobyrå, Lindorff, har sammen med Intrum Justitia og Kredinor rundt 80 prosent av det norske inkassomarkedet. Vår undersøkelse viser at kostnadene med å bruke disse er store sammenlignet med egeninkasso.

Norges største inkassobyrå, Lindorff, har sammen med Intrum Justitia og Kredinor rundt 80 prosent av det norske inkassomarkedet. Vår undersøkelse viser at kostnadene med å bruke disse er store sammenlignet med egeninkasso.


De tre hovedaktørene i bransjen tar fra åtte til 15 prosent av det opprinnelige fakturabeløpet (hovedstol) når saken er blitt mer enn 60 dager gammel. Tidsperioden er beregnet fra forfall på faktura. Denne prosenten av ditt firmas penger tar selskapene inn på toppen av de allerede saftige salærene de krever inn til seg selv. Og som ikke dette var nok, tar de like godt alle rentene også.

Man slipper heller ikke unna en fast årsavgift, som varierer fra 1900 til 3900 kroner. De fleste selskapene fakturerer per kalenderår. Dette betyr hvis du blir kunde i august så betaler du fullt årsgebyr selv om det bare gjenstår fem måneder av året. Ny årsavgift begynner å løpe fra 1. januar.

Når saken blir mer enn 12 måneder gammel spiser selskapene opp ikke mindre enn 40% av pengene som egentlig tilhører bedriften din.

Med egeninkasso fra Conta Inkasso er den eneste faste utgiften henholdsvis kr 2280 i året for abonnementet Standard, og 4680 for Total (priser eks. mva). Kr 100 per sak kommer i tillegg for Standard. Med Total er det gratis å kjøre så mange saker man har behov for. Som seg hør og bør er det altså bedriften din – som rettmessig eier av pengekravet – som sitter igjen med hele fakturabeløpet, samt alle renter og inkassogebyrer. Uansett hvor mange dager det går før debitor betaler.

Eksempel: Så mye sitter din bedrift igjen med

(av et opprinnelig totalt kravbeløp på kr 40 000):

Inkassobyrå: kr 31 000
Conta Inkasso: kr 44 595
——————————————–
Differanse: 43%

Slik regner vi:

Dere har 10 utestående fakturaer, hver på kr 4 000, og det tar mer enn 60 dager før kunden betaler.

Hos et av de tre store inkassobyråene vil dere totalt tape en sum som tilsvarer rundt 22% av de opprinnelige fakturabeløpene. Dette inkluderer et tenkt årsabonnement på 3000 kroner og inkassobyråets andel på 15 prosent.

Med Conta Inkasso er de faste kostnadene forutsigbare. Innbetalingen dere mottar direkte fra kunden (debitor) vil alltid være høyere enn det opprinnelige fakturabeløpet på grunn av at renter og gebyrer tilfaller dere.

Hvis kunden betaler etter 60 dager utgjør rentene for de 10 sakene kr 575, mens gebyrene kommer på 7300 kroner hvis halvparten av sakene går til Namsmannen og halvparten betales etter betalingsoppfordring. Vi trekker fra årsgebyret for Standard-abonnementet inkludert 10 saker, totalt kr 3280.

Foto: Illustrasjonsfoto

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få flere gode tips og nyheter på e-post.

Lag en konto og kom i gang